Ga naar de inhoud

Hooverphonic

24 juni 2023
22u45 - 0u00


Voor een festival als Grensrock is het altijd leuk als we er in slagen om een echte topper uit de BELPOP geschiedenis te strikken. De voorbije 32 edities van Grensrock mochten we zo al onder meer Novastar, K’s Choice, Ozark Henry, Adminiral Freebee, Deus, en nog een resem andere toppers op ons podium verwelkomen. Hooverphonic echter stond al jarenlang torenhoog op onze wishlist. Dit jaar vielen alle puzzelstukjes op hun plaats en konden we eindelijk Hooverphonic strikken voor een headlineshow. Hooverphonic is een band die graag buiten de lijntjes kleurt. Ze hebben al 28 jaar een eigen, instant herkenbaar geluid. Alex Callier (producer/songwriter) en Raymond Geerts (gitarist) vormen sinds dag één de ruggengraat van de band. Ze hebben in de loop der jaren samengewerkt met een uitzonderlijk getalenteerde, uiteenlopende cast van zangers en zangeressen, maar worden in het najaar van 2020 opnieuw herenigd met Geike Arnaert, voor velen nog steeds de meest iconische stem van Hooverphonic.

De groep is door de jaren heen sterk geëvolueerd van donkere, onderkoelde trip-hop op hun debuut in 1996 naar een warmer, meer orkestraal geluid dat soms flirt met psychedelica, dan weer catchy en poppy klinkt, maar steeds aanvoelt als een soundtrack bij een onbestaande film.
Met hun ijzersterke live-reputatie en hits als ‘2Wicky’, ‘Eden’, ‘Mad About You’, ‘Anger Never Dies’, ‘Amalfi’, ’Badaboum’ en ‘Romantic’ touren ze nog steeds de wereld rond. Na 27 jaar gaat Hooverphonic terug naar hun roots. Op Mysterious (de eerste single van het nog te verschijnen album) worden elektronische beats doordrenkt met de iconische stem van Geike Arnaert.
Het nummer heeft ook wat trippy 90s dance-invloeden. Logisch, want Hooverphonic is onlosmakelijk verbonden met dat decennium. Meer dan 25  jaar later voelde Callier opnieuw de creatieve impuls om te gaan experimenteren met verschillende geluiden en invloeden – en dat resulteerde in een gloednieuwe remix van eerste single’Mysterious’. Wie echo’s van William Orbit, Faithless, Massive Attack en Moloko verwacht, is aan het juiste adres. Piekfijn geproducet dansvloermateriaal voor vandaag, beïnvloed door de sounds van gisteren.

Nice to know:

  • De meeste nummers schrijft Callier zelf, maar “Jackie Cane” en “The last thing I need is you” schreef Callier samen met  Cathy Dennis . Deze laatste is ook de componist van
    “Toxic” van Britney Spears en “Can’t get you out of my head” van Kylie Minogue.
  • Hun muziek werd regelmatig opgepikt en gebruikt voor buitenlandse films, series en commercials. Zo werd het nummer “Waves” gebruikt in de Amerikaans serie “Sex and
    the City”, werd het nummer “Sarangi” gebruikt in de film Charlie’s Angels en gebruikte de Amerikaanse rapper Eminem een sample van hen.

Eerdere passages op Grensrock: 

Voor fans van:  Morcheeba, Lamb, Moloko, Portishead,…

Mysterious