Mintzkov

Wanneer?

Zaterdag 27 juni

Waarom op Grensrock?
Onderweg naar een blinde muur trok iemand de handrem op. De aarde bleef draaien, de jagende wolken keken met open mond naar de ratrace beneden. Maar bij Mintzkov kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Drie atomen zorgden voor een nieuwe kettingreactie. Toen zette iemand de handrem af. Er kwam weer beweging in de machine.
Vandaag rijdt Mintzkov met een driekoppige crew: Philip Bosschaerts, Lies Lorquet, Min Chul Van Steenkiste. Een constructie sterker dan ooit tevoren – ooit al eens een driehoek proberen om te buigen? Hun nieuwe plaat ‘Oh Paradise’ telt tien nummers. Ze werden opgenomen tussen september 2018 en oktober 2019 door Damien Vanderhasselt (Millionaire, Arabnormal) en gemixt door Staf Verbeeck.
De machine Mintzkov reed nooit eerder zulke sierlijke rondjes. Ze was nooit zo wendbaar, ook al heeft de tijd zijn sporen nagelaten. Ze is springlevend, ook al sluit de deur naar de cockpit niet perfect. Ducttape houdt een losgekomen onderdeel op zijn plaats, wat zorgt voor de allermooiste fluittonen en dito ongecontroleerd lawaai. En vanuit de cockpit kijken Philip, Lies en Min Chul reikhalzend naar boven. Voorbij de staalblauwe lucht, voorbij de dampkring. Ze vliegen door de kosmos, jagen sterren na en meten de afstand naar Mars. Dromen luidop over de grote leegte out there, en zien het paradijs ons de hand reiken. Ze fluisteren onze namen. Wij, stofdeeltjes die opgloeien in het zonlicht.
Dit is Mintzkov anno 2020. De motor vonkt, de crew is klaar om de kosmos in te schieten. Klamp je vast aan het dichtstbijzijnde handvat. Daar gaan we.
Reviews / Quotes:
Kurt Overbergh (artistiek directeur Ancienne Belgique): “Fel en fijnbesnaard: zo heb ik bands graag. Welcome back Mintzkov!”

Klinkt als / invloeden van / voor fans van?
Deus, Pavement, Millionaire, Guided by voices,…

Wist je dat…
Mintzkov Luna (later “Mintzkov”) exact twintig jaar geleden Humo’s Rock Rally won, voor Admiral Freebee die derde werd en Venus in Flames die derde werden.
In 2007 brachten ze 360° uit onder de naam Mintzkov.
De nummers One Equals a Lot, Ruby Red en Return & Smile groeiden alle drie uit tot echte radiohits.

Eerdere passages op Grensrock
2007, 2010

Opening Fire

Ruby red