Ga naar de inhoud

28 juni 2024
21u35 - 22u35


Om even zoals bij “De Slimste Mens ter wereld” van wal te steken, volgende vraag: Wat weet je over Zornik?

  • Eerste grote Belgische band op Rock Werchter
  • Wonnen 2 MIA’s en 13 TMF Awards
  • Vieren in 2024 het 20-jarig bestaan van hun tot nu toe meest succesvolle album “One Armed Bandit” waarvan er meer dan 100.000 exemplaren verkocht werden.
  • Deelname Koen Buyse aan Liefde voor Muziek op VTM in 2022.

Het is slechts een greep uit de vele troefkaarten die ze op tafel konden gooien om ons te overtuigen dat Zornik in 2024 een interessante band zou zijn voor Grensrock. Het feit dat het ook nog eens een jubileumviering zou worden van hun populairste album “One Armed Bandit” en dat we in 2024 een nieuwe plaat mogen verwachten, trok ons helemaal over de streep.

Zornik, met frontman Koen Buyse, is een Belgische (pop)rockband die in 1999 opgericht werd en al snel uitgroeide tot een icoon in de Belgische muziekscene. Zoals bij zovele bands was Humo’s Rock Rally een cruciale duw in de rug voor Zornik, toen ze in 2000 de finale van het gerenommeerde muziekconcours bereikten.

De doorbraak van Zornik kwam er met hun debuutalbum ‘The Place Where You Will Find Us’ in 2002, waarvan de singles ‘Love Affair’, ‘It’s So Unreal‘ en ‘Hey Girl’ stuk voor stuk nationale hits werden. Het album vestigde de reputatie van Zornik als vernieuwers van de alternatieve rock. Met een mix van pakkende melodieën, krachtige vocalen en diepgaande teksten heeft Zornik een breed publiek aangetrokken.

De bevestiging kwam er met het album ‘One Armed Bandit’ dat we in 2004 voor de kiezen kregen. Met spraakmakende videoclips en hits als ‘Goodbye’, ‘Believe in Me’, ‘Scared of Yourself’ en ‘Black Hope Shot Down’ heeft Zornik zich resoluut in het geheugen van de Belgische rockfan genesteld. Zo domineerden ze begin de jaren 2000 de Vlaamse hitparades en katapulteerden ze zich meermaals tot in de hoogste regionen van De Afrekening op Stubru.

Sedert hun comeback in 2020 is Zornik meer dan terecht “back in business”. Hun shows in de AB en Trix verkochten de voorbije jaren in een mum van tijd uit. Dit jaar werd er reeds een tweede AB-show aan toegevoegd wegens de enorme vraag naar tickets. Hun live optredens staan bekend om de explosieve energie en het vermogen om het publiek mee te slepen in hun muzikale universum.

Zornik loste in mei 2023 een nieuwe single: ‘Dancing with Yourself’. Zoals we dat van hen mogen verwachten een zeer vlot in het oor liggende song, met veel nadruk op een powerrefrein. Het moet de voorbode zijn van een nieuwe plaat, die we nog voor Grensrock mogen verwachten. Verwacht je op Grensrock aan nieuwe muziek gecombineerd met een uitgebreide collectie hits uit de voorbije 2 decennia, samengebald in een moderne productie en een krachtige muzikale show.

Nice to know:
– De charismatische zanger (Koen Buysse) werd dikwijls de Belgische kloon van Brian Molko (Placebo) of Matt Bellamy (Muse) genoemd. Er zijn slechtere referenties denkbaar.

– Onlangs werd Zornik door de Stubru-luisteraars nog verkozen tot ‘dé Belgische band van de jaren nul’ met 7 singles in de top 100 van de jaren nul én de enige Belgische band met een single in de top 10.

Eerdere passages op Grensrock:  

Voor fans van: Muse, Stash, Kane, Live

Dancing with yourself

When The Night Comes